«ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» – 45 χρόνια μετά…

Το ναυάγιο που έμελλε να σημαδέψει για πάντα την Ελλάδα. 45 χρόνια μετά, η Κρήτη και τα Χανιά πενθούν. Πενθούν την ανευθυνότητα και την μη τήρηση των κανονισμών ασφαλείας. 224 άνθρωποι οδηγούνται στον θάνατο χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν. 199 χάνονται στην άβυσσο, 25 σωροί περισυλλέγονται και 74 επιζούν. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, το πλοίο βυθίζεται. Με επιφάνεια εισροής υδάτων 17τ.μ. το πλοίο μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά έχει πάρει ήδη τον αιώνιο δρόμο, μαζί του και ανθρώπινες ψυχές. Μόνο ζωντανό, το μοιραίο φορτηγό να επιπλέει στο Αιγαίο και να δείχνει ότι αυτό ήταν ο φταίχτης του μοιραίου ναυαγίου.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 1966 – Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011: 45 χρόνια μετά.

Το ιστορικό του μοιραίου ναυαγίου.

7/12/66

Ώρα 19:00: Στο λιμάνι της Σούδας το ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ είναι έτοιμο για απόπλου. Ένα φορτηγό που μεταφέρει εσπεριδοειδή καθυστερεί τον απόπλου λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος στο οδικό δίκτυο των Χανίων εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.

Ώρα 19:20: Το μοιραίο φορτηγό φορτώνεται στο πλοίο βιαστικά, χωρίς να ασφαλιστεί. Ο λιμενάρχης Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις για την είσοδο του φορτηγού στο πλοίο, λόγω του βάρους του. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν. Τοποθετείται εγκάρσια ανάμεσα στις δύο μπουκαπόρτες του πλοίου. Το ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ αναχωρεί για τελευταία φορά από την Σούδα με 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη πλήρωμα.

8/12/66

Ώρα 2:06: Ο ασυρματιστής του ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ εκπέμπει σήμα κινδύνου SOS: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52′ B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε.»

Ώρα 2:14: Το πλοίο αποτελεί πλέον παρελθόν για την ακτοπλοΐα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s