Τα νέα μέτρα στις μετακινήσεις – Πως επηρεάζεται η πληρότητα στα πλοία

Από την Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος διαχείρισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοιού στην Ελλάδα, μετά και την παρουσίαση του Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19.

Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιφερειακές ενότητες χαρακτηρίζονται από 4 επίπεδα επιτήρησης, προληπτικών μέτρων και κανόνων: Επίπεδο 1 (Ετοιμότητας), Επίπεδο 2 (Επιτήρησης), Επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), Επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων  πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ανάλογα την κατηγορία επιτήρησης, τίθενται περιορισμοί στο πρωτόκολλο επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας μας, βάσει του λιμένα αναχώρησης:
Στο Επίπεδο 1, η μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς επιβατών σε πλοία θα είναι το 80% του πρωτοκόλλου.
Στο Επίπεδο 2, η μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς επιβατών σε πλοία θα είναι το 65% του πρωτοκόλλου.
Στο Επίπεδο 3, η μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς επιβατών σε πλοία θα είναι το 50% του πρωτοκόλλου.
Στο Επίπεδο 4 τίθενται απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τα Χανιά; Από την Δευτέρα 12/1020 που τίθενται και σε εφαρμογή τα μέτρα σύμφωνα με τον χάρτη, όσα πλοία αναχωρούν από τα Χανιά (Επίπεδο 1) θα μπορούν να μεταφέρουν το 80% του πρωτοκόλλου τους σε επιβάτες ενώ όσα πλοία αναχωρούν από τον Πειραιά (Επίπεδο 3) τα πλοία θα μπορούν να μεταφέρουν το 50% του πρωτοκόλλου τους σε επιβάτες!

Αυτό αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι για τις ακτοπλοικές, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με ήδη εκδοθέντα εισιτήρια που πλέον θα υπερβαίνουν του ορίου για δρομολόγια από Πειραιά.

http://www.soudaport.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s