Το Hellenic Spirit στη θέση του Έλυρος – οι κινήσεις των εταιρειών στην ακτοπλοΐα για ανάσα στα έσοδά τους

Από την Δευτέρα θα γίνει αλλαγή του Έλυρος από το Hellenic Spirit, το οποίο θα εκτελέσει για πρώτη φορά εμπορικό δρομολόγιο από και προς τον Πειραιά, και του Blue Galaxy από το Νήσος Ρόδος. Μόλις ολοκληρώσει τα δρομολόγιά του την Κυριακή, θα τεθεί σε ακινησία στην Σούδα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ενδεχόμενη αξιοποίησή του για την προσφυγική κρίση την περίοδο της εξάπλωσης του covid-19.

Ήδη από προχθές, ο ΟΗΕ έχει ολοκληρώσει σχετικό διαγωνισμό για ναύλωση 5 πλοίων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Η ναύλωση θα είναι αρχικά για 15 ημέρες ξεκινώντας από την Μ. Δευτέρα, ενώ δύναται να παραταθεί για 2 μήνες.

Rental of ship in order to be used as accommodation place on the Island locations (ports)
UNHCR is requesting your quote for the below services:
Provision of large ships (e.g. ferries) to dock at island ports (Mytilene, Chios, Vathy, Leros, Kos). The ship will be used for accommodation of Persons of Concern on cabins.
Persons should be provided with the below services: cleaning services for the rooms, utilities (electricity, water), provision of food (3 meals: breakfast, lunch, dinner).
The list of persons will be provided by UNHCR having approved by the relevant government authorities.

Είναι πλέον προφανής η κρίση στην οποία βρίσκονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στη χώρα μας, με την ανάγκη ανακατανομής στόλου και δρομολογίων να είναι επιτακτική προκειμένου να τροφοδοτήσουν τα ταμεία τους, και η ναύλωση στον ΟΗΕ είναι μία καλή ανάσα στα έσοδά τους.

Παρόλο που στο σύστημα κρατήσεων δεν έχουν περαστεί οι αλλαγές, η απόσυρση του Έλυρος από την γραμμή θεωρείται δεδομένη μιας και υπάρχει ήδη η σχετική πληροφόρηση προς τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Η ναύλωση στη Algerie Ferries

Η Αλγερινή Algerie Ferries, η οποία έχει ήδη ναυλοσύμφωνο με την ΑΝΕΚ για το Έλυρος και για το φετινό καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει να διαφημίζει το Έλυρος για την φετινή σεζόν. Ωστόσο είναι άγνωστο αν μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη δρομολογίων από το Οράν θα υπάρχει ακόμα το ενδιαφέρον για την δρομολόγησή του.

Οι εταιρείες κάνουν καλύτερη διανομή του στόλου τους εξοικονομώντας έξοδα, καύσιμα και μισθούς. Ήδη η κοινοπραξία δεν πραγματοποιεί δρομολόγια τις Κυριακές, ωστόσο μία σκέψη στην διαχείριση της κρίσης θα ήταν η από κοινού συνεννόηση όλων των εταιρειών στις γραμμές για εκτέλεση δρομολογίων εκ περιδρομής. Αυτό είναι κάτι που ίσως πλέον εξετάζεται περισσότερο στα πλαίσια της βιωσιμότητας των εταιρειών, οι οποίες καταγράφουν σημαντικές απώλειες στα ταμεία τους.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s