Οι αλλαγές στις εκπομπές ρύπων και οι Μινωικές Γραμμές

Από 1η Ιανουαρίου 2020 το ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε θείο των ναυτιλιακών καύσιμων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 0,5% σύμφωνα με τον IMO και όσα έχουν οριστεί από την MEPC. Όλες οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές τις συνθήκες και τα πλοία τους να καίνε καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο.

Δεδομένου οτι τα καύσιμα αυτά είναι από τα ακριβότερα στην αγορά των καυσίμων, οι ναυτιλιακές προχωρούν σε μία ενδιάμεση λύση η οποία είναι το φιλτράρισμα των καυσαερίων με την χρήση Scrubber.

Τα scrubber είναι συστήματα τα οποία φιλτράρουν τα καυσαέρια με αποτέλεσμα αυτά που εκλύονται στην ατμόσφαιρα να είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον. Η εγκατάστασή τους γίνεται στις εξαγωγές καυσαερίων των πλοίων, δηλαδή στις τσιμινιέρες ή κοινώς φουγάρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με το μέτρο αυτό είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο, μιας και πρόσφατη απόπειρα να ζητηθεί παράταση της εφαρμογής του μέτρου από κάποια κράτη (όχι από την Ελλάδα) έπεσε στο κενό και η εφαρμογή του προχωράει κανονικά.

Οι Μινωικές Γραμμές εφαρμόζουν πρώτες την μείωση των εκπομπών ρύπων

Οι Μινωικές Γραμμές ξεκινούν από τα τέλη του 2018 την εγκατάσταση στα πλοία τους του συστήματος φιλτραρίσματος των καυσαερίων με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2019 ο στόλος τους να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους νέους κανονισμούς.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε προχώρησε και σε τροποποίηση των δρομολογίων της από 3/11/18 προκειμένου τα πλοία της να εναρμονιστούν.

Την στιγμή που άλλες εταιρείες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει το πλάνο προετοιμασίας των πλοίων τους για την εφαρμογή του κανονισμού, και αν αυτά θα καίνε καύσιμο μικρότερης περιεκτικότητας σε θείο ή θα εφαρμόσουν scrubber, αξίζουν συγχαρητήρια στις Μινωικές Γραμμές για την έγκαιρη προετοιμασία των πλοίων της.

Οι Μινωικές γραμμές τον Αύγουστο θεσμοθέτησαν και χρησιμοπουούν μόνο βιοδιασπώμενα καλαμάκια στα μπαρ των πλοίων της, συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s