Το καλοκαίρι σιγά σιγά φεύγει και η μεγάλη κίνηση εξασθενείται στα λιμάνια. Όμως παρά τις δυσκολίες όλα κύλησα ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς ταλαιπωρία.
Όμως ο χειμώνας έρχεται και πέραν της όποιας κίνησης υπάρχει και ο παράγοντας καιρός που δεν θα επιτρέπει πολλά πράγματα.
Τα πλοία της κοινοπραξίας έχουν ημέρευση στην Σούδα, που σημαίνει οτι είναι όλη την μέρα στο λιμάνι με την επιβίβαση να γίνεται σταδιακά και όχι μαζικά, άρα και χωρίς προβλήματα συνωστισμού. Όσοι χρειάζονται να περιμένουν, ακόμη και με βροχή, καλύπτονται από το μικρό στέγαστρο δίπλα στο εκδοτήριο της ΑΝΕΚ.
Όμως οι επιβάτες των Μινωικών αναμένουν το πλοίο να αποβιβάσει για να επιβιβαστούν. Σε συνθήκες κρύου και βροχής, δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την αναμονή των επιβατών έως την έναρξη της φόρτωσης/επιβίβασης. Κρίνοντας από παλιότερες εμπειρίες, καθίσταται σαφές πως πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Τόσο για την ασφάλεια των επιβατών αλλά και για την ποιοτικότερη αναμονή τους.
- Το υπάρχον στέγαστρο στο λιμάνι πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον στο 3πλάσιο της τωρινής του έκτασης, έτσι ώστε να μπορεί να στεγάσει τους αναμένοντες επιβάτες. Και αυτό πρέπει να ζυμωθεί τώρα έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς να το ολοκληρώσουν μέχρι τα πρωτοβρόχια.
- Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφέρθηκε η αναρχία που επικρατεί με τους επιβάτες κατά την παραμονή τους στο λιμάνι. Οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται σε περιφραγμένο χώρο όπως φαίνεται στις κατόψεις, με μία ελεγχόμενη έξοδο, η οποία θα ανοίγει την ώρα της επιβίβασης. Ο περικλειόμενος χώρος προτείνεται να είναι στεγασμένος κατά τα αναφερθέντα στην προηγούμενη παράγραφο. Είναι αδιανόητο οι επιβάτες να αναμένουν δίπλα στις μπίντες και στο νύχι του καταπέλτη του πλοίου, με ότι διακύβευμα στην ασφάλεια κι αν σημαίνει αυτό!
- Ο χώρος των ταξί και των λεωφορείων να παραμείνουν στα σημεία που είναι και τώρα και να γίνει μελέτη για την τοποθέτηση στεγάστρων και εκεί. Το λιμάνι πρέπει να πάρει μορφή χώρου που αναμένουν άνθρωποι και όχι εμπορεύματα. Λαμπρό παράδειγμα ο Πειραιάς όπου τα ταξί βρίσκονται σε χώρο που στεγάζει τους επιβάτες.
- Το φορτηγό με τις αποσκευές των επιβατών να σταθμεύει δεξιά από τον χώρο αποβίβασης των επιβατών, να διαθέτει με μέριμνα της εταιρείας μηχανισμό σκίασης-προστασίας (τέντα) έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επιβατών.
- Αφού ολοκληρωθεί η αποβίβαση από το πλοίο, ο αρμόδιος υπάλληλος της αρχής που θα βρίσκεται στον χώρο αναμονής των επιβατών, θα ανοίγει την έξοδο, οι επιβάτες θα μετακινούνται στην δεξιά πλευρά της ράμπας, θα αφήνουν τις αποσκευές τους στο φορτηγό και θα επιβιβάζονται στο πλοίο.
Κρίνεται απαραίτητη η θέληση των αρμοδίων οργάνων για να υπάρχει η απαραίτητη διαμόρφωση των χώρων στο λιμάνι.
Αποδείχθηκε πως το καλοκαίρι περισσότερος κόσμος επέλεξε τα Χανιά. Ας διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο και τον χειμώνα κάνοντας τις σωστές παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.
[…] Πηγή: SoudaPort.wordpress.com […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!