Ανώνυμη κριτική σε σελίδα που φιλοξενεί κριτικές (δεν θα αναφερθούμε διότι δεν κρίνουμε σωστό να αναδημοσιευτεί μία κακόβουλη και ψευδή κριτική) για εταιρείες γίνεται η αφορμή για να σχολιαστεί ξανά το γεγονός πως οι επιβάτες εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.
Αυτό μπορεί να μην το γνωρίζουν όσοι διαλέγουν να ταξιδέψουν με πλοία, αλλά η απορία μας είναι αν οι ίδιοι όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς αγνοούν τις οδηγίες των υπαλλήλων του αεροδρομίου.
Το ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΑΛΑΣ καταπλέει στις 22:30 το βράδυ και αναχωρεί στις 23:59. Αφού καταπλεύσει πρέπει πρώτα να αποβιβάσει επιβάτες και οχήματα, εν συνεχεία να ετοιμαστεί-καθαριστεί και τέλος να ξεκινήσει η επιβίβαση.
Οι περισσότεροι των επιβατών θεωρούν οτι το πλοίο έρχεται άδειο, έτοιμο να τους παραλάβει και μόλις πατήσει ο καταπέλτης, ορδές των πάνε κατά πάνω του. Μάταιη η προσπάθεια των αρμοδίων να κρατήσουν τον κόσμο στην ασφαλή περιοχή που έχει οριοθετηθεί στον χώρο του λιμένα.
Ο λιμένας της Σούδας είναι χώρος που εφαρμόζεται ο ISPS Code, διεθνής κώδικας για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Όσοι επιβάτες θεωρούν οτι μπορούν να αγνοούν τις οδηγίες των αρχών και του πληρώματος διότι δεν έχουν μάθει στην διαφορετική διαδικασία απ αυτή που ακολουθείτο χρόνια τώρα στα πλοία της κοινοπραξίας, μπορούν πλέον να γνωρίζουν οτι η τήρηση των κανόνων στον χώρο του λιμένα είναι υποχρεωτική και αφορά την ασφάλειά τους.
Σε συντονισμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τις αρχές, πρέπει οι επιβάτες να ενημερώνονται διαρκώς, να διαφυλάσσεται η ασφάλειά τους και να γίνεται σωστά η επιβίβαση.
Και σε όλα αυτά είναι απαραίτητη η αλλαγή της νοοτροπίας του επιβάτη, όχι του κώδικα.